Telecí na šalvěji a bílém víně

Telecí na šalvěji a bílém víně

19.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Použít můžeme v podstatě jakýkoliv druh telecího masa. Postup je velmi jednoduchý, náročný pouze na trpělivost, abychom vydrželi, než se maso podusí.

Ingredience

Pro 4 porce:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 700 g vykostěné telecí kýty
  • hladká mouku na obalení masa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 cibule
  • asi 2 PL sušené šalvěje
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 40 ml smetany na šlehání
  • domácí chléb

Postup přípravy pokrmu

Telecí maso nakrájíme na kostky a jednotlivé kousky obalíme v mouce, osolíme a opepříme.

V pánvi rozehřejeme olej a kousek másla. Kostky telecího vložíme do pánve.

Ze začátku s masem na pánvi příliš nepohybujeme, necháme je tak zvaně zatáhnout. Poté kousky masa obracíme tak, jako by šlo o jednotlivé malé steaky, které je třeba rovnoměrně propéct.

Jakmile maso získá barvu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, posypeme šalvějí a podlijeme vínem. Nápek, který se vytvořil na dně pánve, špachtlí opatrně odškrábneme ode dna, aby se jeho chuť spojila s vínem. Maso necháme dusit doměkka.

Přilijeme smetanu, vše opatrně promícháme a necháme ještě krátce prohřát.

Příloha: Domácí chléb.

 

Dobrou chuť přeje Jiří Hilgart

(finalista kuchařské show MasterChef 2015)

Zdroj receptu: Jiří Hilgart
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz