Velký ořech (23)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

Předkýtí, květ, Thick flank, jeho součástí je malý ořech.

Popis

Ořech je kvalitní libové hovězí maso ze zadní kýty a je jednoznačně nejvyšším kusem zadního hovězího masa. Dá se rozdělit na menší části, které mají různý charakter podle toho, jak moc jsou namáhány při pohybu. Takové části mají pevnější vlákna a jsou tedy o něco tužší než ty méně namáhané. Jedna část je plochý široký plátek, který obepí­ná stehenní kost a má maso jemné jako roštěná, objemný střed oře­chu zase připomíná něco mezi válečkem a falešnou svíčkovou a má rovněž jemnější vlákna. Vnější část ořechu je nejvíce namáhanou částí tohoto šálu a pro svůj větší podíl kolagenu se hodí spíše na pečení a du­šení. Malý ořech je po svíčkové jednou z nejjemnějších partií. Kulinářsky velmi ceněný kus masa pro jeho jemnost a šťavnatost, oproti svíčkové má plnější chuť. Malý ořech je špička velkého ořechu.

Úprava

Ořech jako celek se dá využít na rostbíf, tedy pečení nebo dušení, ale třeba také na tatarák. Méně namáhané části uvnitř ořechu poslouží stejným způsobem jako váleček nebo falešná svíčková. Výtečná je pečínka z ořechu pečená v celku. Malý ořech je vhodný na grilování - zaručí úspěch i stejkařům začátečníkům a dá se z něj připravit perfektní carpaccio.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Lilek s hovězím po Japonsku
13.08.2021

Lilek s hovězím po Japonsku

Přečíst...
Hovězí burger se sýrem Brie, brusinkovou omáčkou a salátem
13.08.2021

Hovězí burger se sýrem Brie, brusinkovou omáčkou a salátem

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz