Tabulová špička (22)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

Špička, Picanha, Cap of Rump, Rump Cap, Tafelspitz, někdy květová špice, maso z kříže.

Popis

Tabulová špička je část svalu, který je málo namáhaný a má vysoké tukové krytí. Díky tomu je oblíbený pro přípravu hned na několik způsobů. Ani v jednom případě se tuku nezbavujeme, protože přesně o něm tabulová špička je. Sehnat tuto partii přitom může být problém, protože se často zaměňuje za květovou špičku. V praxi to znamená, že vám ji nabídnou jako jeden kus - tabulovou i květovou dohromady. Tabulová špička je ta část zadní kýty, která je také nahoře u hřbetu (jako květová), ale blíže k oháňce. Svalová vlákna tabulové špičky nejsou namáhaná, proto se hodí na steaky.

Úprava

Tabulová špička je ideálním masem na steaky (grilování), ale také na pečení či vaření. Jen pro zajímavost, národní pokrm našich jižních sousedů se jmenuje Tafelspitz, tedy tabulová špička. Na přípravu Tafelspitz ovšem nepotřebujeme grill, ale sadu hrnců. Výsledkem je pak slavné tříchodové menu, nad kterým se rozplýval již habsburský monarcha František Josef I.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Lilek s hovězím po Japonsku
13.08.2021

Lilek s hovězím po Japonsku

Přečíst...
Hovězí burger se sýrem Brie, brusinkovou omáčkou a salátem
13.08.2021

Hovězí burger se sýrem Brie, brusinkovou omáčkou a salátem

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz