Hovězí svíčková na smetaně

Hovězí svíčková na smetaně

14.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

Maso a omáčka (4 porce)

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 150 g špeku
  • sůl, olej
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 listy bobkového listu
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
  • 80 g plnotučné hořčice
  • sůl, cukr, ocet
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany na šlehání

Na podávání

  • 100 ml ušlehané šlehačky
  • 100 g brusinek
  • 1 citron

Žemlový knedlík

  • 250 g starších žemlí
  • asi 250 ml mléka
  • 2 žloutky, sůl
  • muškátový oříšek
  • 20 g másla
  • 40 g hrubé mouky
  • 2 bílky (sníh)

Karlovarský knedlík

  • 250 g starších žemlí
  • asi 250 ml mléka
  • 2 žloutky, sůl
  • muškátový oříšek
  • 20 g másla
  • 40 g hrubé mouky
  • 2 bílky (sníh)

Postup přípravy pokrmu

Maso a omáčka

Očištěný kus masa prošpikujeme: z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř. Svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem nebo bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.Poté maso vyjmeme z omáčky a přepasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, octem, přidáme máslo a smetanu.Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej. Na talíř servírujeme plátek masa s knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.

Žemlový knedlík

Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky a uvaříme v osolené vodě.

Karlovarský knedlík

Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků a těsto vytvarované do šišky vložíme do navlhčeného, vyždímaného ubrousku.Ubrousek ovineme kolem knedlíku, na obou koncích zavážeme provázkem nebo nití, potom ještě o 1 cm dále, vložíme do osolené vody a vaříme mírným varem.Po 5 minutách varu nitě těsně u těsta rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě asi 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku, ostrým tenkým nožem nebo kráječem na knedlíky nakrájíme na kolečka a podáváme.

příprava 30 minut
pečení 1,5 hodiny
dokončení 15 minut
knedlíky 45 minut

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz