Rajská omáčka s vařeným hovězím masem

Rajská omáčka s vařeným hovězím masem

10.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4 porce:

Omáčka:

  • 600 g hovězí plece
  • 150 g špeku
  • 600 g kořenové zeleniny
  • 100 g cibule
  • divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky)
  • 100 ml oleje
  • lžíce cukru
  • 200 g rajského protlaku
  • 1200 ml masového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 80 g másla
  • citronová šťáva

Houskové knedlíky:

  • 1/2 starší veky
  • 20 g droždí
  • lžička krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 400 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Postup přípravy pokrmu

Maso vcelku prošpikujeme proužky slaniny (1/3 z celkového množství), můžeme protknout i kusy zeleniny (též 1/3 množství), osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (event. hřebíček), přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě. Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz