Pečená hovězí svíčková po anglicku s kaparovou a hořčičnou omáčkou

Pečená hovězí svíčková po anglicku s kaparovou a hořčičnou omáčkou

10.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Pečená hovězí svíčková po anglicku s kaparovou a hořčičnou omáčkou, fazolové lusky s vypečenou slaninou a smetanové brambory

Ingredience

4 porce:

Pečená svíčková:

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 2–3 lžíce worcesterské omáčky
  • 2–3 lžíce dijonské hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • olivový olej
  • máslo
  • šupinkatá sůl Maldon

Velouté omáčka (základní):

  • 80 g másla
  • 1 malá cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Fazolky:

  • 100 g kvalitní uzené domácí slaniny
  • 1 malá cibule
  • 500 g zelených fazolek
  • mletý pepř
  • sůl

Smetanové brambory:

  • 800 g brambor
  • 500 ml 33% smetany
  • 1 palička česneku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup přípravy pokrmu

Pečená svíčková:

Z worcesterské omáčky, hořčice, pepře, sekaných bylinek a oleje vymícháme marinádu, kterou do masa důkladně vetřeme. Necháme odležet alespoň hodinu. Svíčkovou zprudka opečeme na oleji, vložíme do pekáče a při 90 °C pečeme 2–3 hodiny. Ideální vnitřní teplota masa je 58 °. 

Velouté omáčka :

Máslo přepustíme, orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme mouku, osmahneme, zalijeme vývarem, za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme 15–20 minut. Osolíme, opepříme, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a přecedíme přes husté síto, aby byla omáčka co nejjemnější. Omáčku rozdělíme na půl a ochutíme: a/ do omáčky vmícháme 2 lžíce hrubozrnné hořčice, b/ 20 g másla, 50 g kapary. Máslo přepustíme a kapary na něm krátce opečeme a vmícháme základní omáčky.

Fazolky:

Proužky slaniny vypečeme, přidáme na tenké klínky nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme spařené (a následně zchlazené) fazolky, opečeme je, osolíme a opepříme.

Smetanové brambory:

Brambory oškrábeme, nastrouháme na tenké plátky a vyložíme jimi zapékací nádobu (nebo jednoporcové zapékací misky). Smetanu ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem a brambory touto směsí zalijeme tak, aby byly zakryté. Vložíme do vyhřáté trouby (170–180 °C), 40 minut pečeme přiklopené, asi 20 minut dopékáme odkryté dozlatova.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz