Masový vývar s krupicovými noky a zeleninou

Masový vývar s krupicovými noky a zeleninou

12.08.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

Vývar:

  • 1000 g hovězího masa předního
  • 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 6 kuliček nového koření
  • 12 kuliček celého pepře
  • sůl
  • olej

Krupicové noky:

  • 200 ml mléka
  • 25 g másla
  • 150 g hrubé krupice
  • 3 vejce
  • mletý muškátový květ
  • sůl
  • petrželka kudrnka
  • zeleninová vložka do polévky
  • kapustičky
  • kedlubna

Postup přípravy pokrmu

Vývar:

Hovězí maso a zeleninu nakrájíme na větší kusy a prudce opečeme na oleji (cibuli neloupeme, česnek jen rozmáčkneme), přidáme koření, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu, příkon tepla zmírníme na minimum a vývar „táhneme“ alespoň 3 hodiny. Poté jej scedíme.

Krupicové noky:

Mléko s máslem přivedeme k varu a za stálého míchání vsypeme krupici. Jakmile se těsto odpaluje – nechytá se na stěny hrnce a vařečku, necháme ho zchladnout, přidáme vejce, špetku muškátového květu, sekanou petrželku, dobře promícháme. Z těsta vykrajujeme pomocí navlhčené lžičky noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody, zavaříme asi 3 minuty, než vyplavou na povrch a vyjmeme, krátce propláchneme studenou vodou a zakápneme trochou oleje.

Do talířů servírujeme očištěné kapustičky rozkrojené na půlky, kedlubnu na tenké proužky či plátky, noky a vše zalijeme horkým vývarem.

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz