Vysoký roštěnec (5)

Miluju hovězí Miluju hovězí

Znáte také jako

Ribeye steak, entrecôte, vysoký šus, někdy roštěná

Popis

Vysoký roštěnec je kulinár­ně zajímavá část hřbetu obepínající páteř mezi pod­plečím a nízkým roštěncem. Podobá se zadnímu hovězímu masu, ale řadí se k přednímu. Je šťavnatý, velmi křehký s tukovým krytím. Steaky z tohoto masa jsou dokonalé, protože tukové krytí pouští během přípravy tuk do masa a to je díky tomu šťavnatější.

Úprava

Když pochází vysoký roštěnec z pěkného kusu býka, volka či jalovice masného plemene (silně mramorovaný s jem­ným lojovým krytím z vnější strany), připravíme z něj opravdovou stea­kovou delikatesu (ribeye, entrecôte). V případě masa z libových kusů se používá na steaky pouze jeho středová část (tzv. krční steak, který je svojí konzistencí k nerozeznání od pravé svíčkové). Okrajové maso, které se prolíná do roštěnce od krku, se pro svou vazivovost odkrajuje a používá se na dušení (i zde oceníte jeho excelentní chuť a křehkost). Steaky z vy­sokého roštěnce se připravují také s kostí, což zajišťuje vyšší šťavnatost a silnější aroma masa. Vysoký roš­těnec se také využívá na klasické roštěnky, pečení (rostbíf), vaření, dušení, grilování a minutkovou úpravu.

Bourání

Odděluje se od podplečí rovným řezem mezi pátým a šestým hrudním obratlem.

Recepty

Hovězí na paprice
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem
13.08.2021

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Přečíst...
Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
12.08.2021

Hořčicové hovězí na špeku a zelenině

Přečíst...
Dělení hovězího masa
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz