Harira – marocká polévka

08.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Harira je velmi chutná polévka, navíc vydatná. Najdete v ní zeleninu, maso i luštěniny, od všeho trochu. Maroko vám z dálky zavoní díky jemné kombinaci koření – římského kmínu, skořice a mleté papriky, která zároveň pomáhá dobrému trávení spolu s čerstvými bylinkami, koriandrem a petrželkou.

Ingredience

(6–8 porcí)

  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 1 řapík řapíkatého celeru – malé kostičky
  • 2 malé mrkve na kostičky
  • 3 stroužky česneku drcené
  • 500 g hovězího plecka + jehněčí na malé kostky
  • hrnek namočené cizrny
  • 1 ½ lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžičky cukru
  • 1,5–2 litry hovězího vývaru
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • hrnek namočené čočky
  • hrst plocholisté petrželky
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl, mletý pepř
  • 1 citron, snítka koriandru a datle na podávání
  • jako vložku do polévky někde navíc podávají i klasické polévkové nudle (harira je pak ještě vydatnější)
  • arabský chléb jako příloha

Postup přípravy pokrmu

V hrnci rozpálíme olej, cibuli osmahneme dosklovata, pak přidáme mrkev a celer. Až mrkev pustí barvu, přidáme česnek, maso a cizrnu, osmahneme, okořeníme (římský kmín, skořice, paprika, bobkový list), rychle osmahneme, poté zarestujeme rajský protlak, cukr, opět osmahneme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pozvolna vaříme hodinu. Pak přidáme namočenou čočku a rajčata, nahrubo nasekanou petrželku a koriandr, vaříme, až je čočka měkká. Dochutíme solí a velmi lehce mletým pepřem. Na závěr přidáme nasekané bylinky – petrželku a koriandr. Podáváme s arabským chlebem, můžeme vylepšit citronovou šťávou, datlemi a snítkou koriandru.

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz