Grilovaný hovězí bylinkový steak se zeleninou

08.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Kluci v akci radí: Pokud k pečení steaků nepoužíváme hovězí svíčkovou, u níž máme jistotu křehkosti a měkkosti, maso nejprve v celku zkřehčíme tzv. tenderizérem (kuchyňská pomůcka, která naruší strukturu dlouhých vláken pomocí tenkých ostrých nožů)…Tento krok ale můžeme s radostí přeskočit, protože je-li maso správně vyzrálé, není třeba se ničeho obávat a pochutnáme si na steaku i z jiných partií a to i bez tenderizéru a možná i bez marinády, ale to ponecháme na Vašem rozhodnutí…

Ingredience

(8–10 porcí)

Steak

  • 2 kg hovězího masa zadního
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • tymián
  • mletý pepř
  • dijonská hořčice
  • červené portské víno
  • máslo
  • špek na potření grilu

Zelenina

  • cuketa
  • lilek
  • papriky
  • olivový olej
  • tymián
  • balsamikový ocet
  • mletý pepř

Postup přípravy pokrmu

Steak

V hmoždíři rozdrtíme rozmarýn s tymiánem, olivovým olejem, černým pepřem a smícháme s dijonskou hořčicí. Maso nakrájíme na asi 3 cm vysoké steaky a v míse smícháme s připravenou marinádou, zakápneme portským vínem. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme marinovat, alespoň přes noc. Gril potřeme špekem a klademe na něj maso, které předem otřeme od marinády, aby nám při pečení nekapala do ohně. Maso grilujeme asi 3 minuty z každé strany v zaklopeném grilu. Když maso obracíme, vložíme do grilu marinovanou zeleninu. Maso sundáme z grilu, poklademe máslem, zakryjeme alobalem a necháme odležet, než se upeče zelenina.

Maso na talíři osolíme, opepříme a podáváme s grilovanou zeleninou.

Zelenina

Zeleninu nakrájíme, v míse smícháme s olivovým olejem, čerstvým tymiánem, balsamikovým octem a mletým pepřem. Necháme odležet a grilujeme.

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz