Rumunská sarma

Rumunská sarma

15.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Sarma je pokrm všední i sváteční. Každá rodina si ve Svaté Heleně nakládá celé hlávky zelí speciálně na sarmu. Omáčka se nezahušťuje, podává se s bílým pečivem. Chutě se fantasticky snoubí a druhý den chutná ještě lépe. Naloženou hlávku zelí můžeme nahradit, povaříme-li hlávku (nebo jednotlivé listy) v octové vodě se solí doměkka.

Ingredience

Zelné listy (na 4 – 6 porcí)

  • asi 12 zelných listů
  • ocet
  • sůl

Masová náplň

  • 1 velká cibule
  • olej
  • 800 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • 150 g rýže
  • snítka kopru
  • 400 ml rajčatové šťávy

Na podávání

  • bílý chléb
  • zakysaná smetana

Postup přípravy pokrmu

Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál a oddělíme jednotlivé listy, které vložíme do vroucí vody s octem a solí, povaříme je asi 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Listy scedíme a zchladíme studenou vodou; seřízneme jim silnější „žebra“ a rozkrojíme je napůl, aby se z nich lépe připravovaly závitky.

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dosklovata. Vložíme ji do mísy k mletému masu, ochutíme pepřem, paprikou, solí a směs dobře promícháme s propláchnutou rýží.

Do půlek zelných listů vložíme porci (asi dlaň) masové směsi a dobře zabalíme a utěsníme (rada: maso vložíme ke kraji, zelný list přehneme kolem masa, poté přehneme pravý kraj a závitek dobalíme, poté uzavřeme levý kraj tak, že list vmáčkneme do závitku).

Závitky naskládáme natěsno do kastrolu, navrch vložíme snítku kopru, podlijeme vodou a vaříme 45−60 minut. Ke konci varu přidáme rajčatovou šťávu a povaříme.

Sarmu podáváme s bílým chlebem a kdo má chuť, přidá si i zakysanou smetanu.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz