Hovězí maso špikované

Hovězí maso špikované

28.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Špikování je proces, ke kterému je zapotřebí dlouhý, velmi ostrý a špičatý nůž. A taky trochu šikovnosti. Věřte, že do propíchnuté dlaně vám bude ještě píchat chirurg, až vám ji bude sešívat. Předcházejme úrazům. Při špikování přidržujme špalík masa dlaní svrchu a vpich veďme rovnoběžně s dlaní. Nikdy proti dlani, byť by vám maso přidržovala ruka toho, kdo s vámi bydlí. Spory v domácnosti lze řešit pokojnějším způsobem.

Ingredience

  • 600 g hovězího masa (špalík)
  • 10 dkg slaniny
  • 4 tenké pikantní klobásky
  • 1 menší cibule
  • 1 menší pórek
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce smetany
  • 3 lžíce kečupu
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • vývar

Postup přípravy pokrmu

Do špalíku masa uděláme po vlákně ostrým tenkým nožem několik otvorů do kterých vtlačíme klobásky a na nudličky nakrájenou slaninu. Maso potřeme smetanou, kterou necháme vsáknout. Pak maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji po všech stranách osmahneme dočervena. Přidáme nakrájenou cibuli a pórek, osmahneme a podlijeme vývarem. Dusíme, až je maso téměř měkké. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, přidáme nakrájená rajčata a kečup a ve vyhřáté troubě necháme dopéct. Měkké maso nakrájíme na plátky. Tentokrát nůž vedeme přes vlákno, takže na řezu vyniknou napříč překrojené klobásky a čtverečky slaniny.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz