Plzeňský karbonát

Plzeňský karbonát

15.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Roštěnec dušený s trochou plzeňského piva se v doprovodu bohatého zdobení na českých stolech pyšnil světovou úrovní.

Ingredience

Karbonát

  • 800 g nízkého roštěnce s tukovou vrstvou
  • sůl
  • mletý zázvor
  • mletá sladká paprika
  • 150 ml 12° piva
  • olej
  • sádlo
  • 400 g cibule
  • 100 g rajského protlaku
  • hovězí vývar

Příloha: bramborová kaše

Na podávání: 4 rajčata, 4 žampiony, 4 koktejlové párečky, lyonská cibule

Postup přípravy pokrmu

Karbonát

Maso nakrájíme na 200 g plátky, které na několika místech nařízneme, z jedné strany naklepeme, lehce osolíme, poprášíme mletým zázvorem a mletou paprikou. Pokapeme pivem, olejem, vetřeme do masa a necháme alespoň 4 hodiny odležet.

Na rozpálené pánvi na oleji maso zprudka opečeme, nejdříve naklepanou stranou, jakmile se „zatáhne“, otočíme, vyjmeme a ponecháme stranou.

Výpek po mase zalijeme horkou vodou, odvaříme a uchováme.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, zarestujeme rajský protlak, mletou sladkou papriku, zalijeme hovězím vývarem, výpekem, vložíme roštěnky, přilijeme pivo, přiklopíme a dusíme doměkka, cca 1−1,5 hodiny.

Porci masa podáváme s bramborovou kaší, omáčkou, zdobíme žampiony, rajčaty, lyonskou cibulí (úprava viz níže) a opečenými masovými párečky.

Tomatové concasse Expo 58

Z rajčátek odstraníme „bubáka“ po stopce, slupku na špičce zlehka nařízneme do křížku. Takto připravená rajčátka vložíme do vroucí vody asi na 20 vteřin, vyjmeme, ihned vložíme do studené vody (nejlépe s ledem). Rajčata rozpůlíme, pomocí prstů vymáčkneme semínka. Půlky rajčátek vložíme do utěrky a dobře utáhneme. Tímto způsobem vytvoříme pěkné kuličky.

Žampiony

Žampiony oloupeme, případně ozdobně vykrájíme, vložíme do vroucí vody s citronovou šťávou, povaříme 2−3 minuty a zchladíme.

Lyonská cibule

Cibuli nakrájíme najemno na půlkolečka, vložíme do trochy vařící vody (cibule není celá ponořená), zalijeme bílým vínem, osolíme, zakryjeme poklicí a podusíme na skus.

 

Dobrou chuť vám přejeme!

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz