Minutková svíčková

Minutková svíčková

09.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4 porce:

  • 800 g hovězí svíčkové pravé
  • 4 dlouhé plátky anglické slaniny
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • snítka tymiánu
  • olivový olej
  • 80 g špeku
  • 40 g másla
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 lístky bobkového listu
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g kořenové petržele
  • 1 citron
  • 50 g krupicového cukru
  • 40 g plnotučné hořčice
  • 350 ml bílého vína
  • sůl
  • 100 ml smetany na šlehání

na ozdobu:

  • brusinky
  • vyšlehaná šlehačka
  • citron

Postup přípravy pokrmu

Maso nakrájíme na 200 g steaky, lehce rozklepneme pěstí, po obvodu obalíme plátky anglické slaniny a svážeme provázkem. Jemně opepříme, zakápneme olejem a necháme odležet. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme najemno. Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme v kastrolu, přidáme máslo, koření, nakrájenou zeleninu a orestujeme dozlatova, doplníme citronem (bez jadérek), zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme hořčici a opět zarestujeme, zalijeme lehkým bílým vínem a dusíme 15 minut. Poté vyjmeme koření, zalijeme smetanou a necháme přejít varem, případně necháme zredukovat (odvařit tekutinu, abychom dosáhli požadované hustoty) a dochutíme. Steaky opečeme na rozpáleném oleji z obou stran spolu se snítkou tymiánu, po opečení osolíme.  Steaky podáváme s bramborovými noky, minutkovou svíčkovou omáčkou, vyšlehanou šlehačkou a brusinkami.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz