Koprová omáčka s hovězím

Koprová omáčka s hovězím

14.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Máte rádi koprovou omáčku? Stačí kvalitní loupaná hovězí plec a kopr, ostatní míváte doma zcela běžně.

Ingredience

  • 1 kg loupaná hovězí plec
  • 150 g másla
  • 1 svazek kopru
  • 1/2 l plnotučné mléko
  • hladká mouka
  • smetana
  • cukr
  • pepř, sůl

Postup přípravy pokrmu

Do tlakového hrnce vložíme loupanou hovězí plec, přidáme kuličky černého pepře, stonky kopru, sůl, zalijeme 1,50 l vody a dáme vařit. Je třeba mít na paměti, že vyzrálému masu je třeba dobu vaření přizpůsobit.

Vývar z tlakového hrnce je pro přípravu koprovky naprosto dostačující. Na druhou stranu, nic nebrání tomu, připravit si i vývar tažený, který naše farma svým zákazníkům běžně nabízí.

Mezitím si připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku a nasekáme si najemno kopr.

Uvařenou plec po vyjmutí z vývaru zabalíme do alobalu a uchováme teplou. Krájíme na plátky až před podáváním pokrmu.

Horký vývar pomalu vlíváme přes cedník do připravené jíšky a to za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme plnotučné mléko, přivedeme k varu a 20 min, za občasného promíchání, na mírném ohni vaříme.

Poté vmícháme připravený kopr. Nakonec přilijeme 30% smetanu. Jestliže omáčka není dostatečně zahuštěná, do smetany ještě zašleháme hladkou mouku.

Na dochucení koprovky použijeme světlý zkaramelizovaný cukr, který zalijeme vývarem a necháme pomalu vařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidáme ocet a ještě 10 min povaříme. Za stálého míchání pomalu! přiléváme do omáčky.

A příloha? Není nad domácí houskový knedlík, ale nic nezkazí ani dobré brambory zakoupené od malopěstitelů.

 

Nezbývá než popřát dobrou chuť:)

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.biomasicko.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz