Hovězí uzený jazyk se smetanovou omáčkou a nedělními knedlíčky

Hovězí uzený jazyk se smetanovou omáčkou a nedělními knedlíčky

08.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4 porce:

Hovězí jazyk:

  • 600 g hovězího uzeného jazyka vařeného a oloupaného
  • 30 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • ½ l hovězího vývaru
  • 6 ks ančoviček
  • 2 lžíce kapary
  • 4 rajčata
  • 200 ml smetany
  • hrst plocholisté petrželky

Nedělní knedlík:

  • 3 housky
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 8 lžic smetany
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • dětská krupička na zahuštění

Postup přípravy pokrmu

Hovězí jazyk:

Na másle připravíme světlou jíšku, za stálého míchání zalijeme vývarem a dvacet minut provaříme. Rajčata nařízneme na špičce do kříže, na 30 vteřin ponoříme do vroucí vody, ihned zchladíme, oloupeme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Do omáčky přidáme nasekané ančovičky, kapary a nakrájená rajčata, zjemníme smetanou, ještě 10 minut povaříme a přidáme jemně nasekanou petrželku. Plátky teplého jazyka podáváme s houskovým knedlíčkem a omáčkou.

Nedělní knedlík:

Housky nakrájíme na kostičky, polovinu opečeme na másle a necháme zchladnout. Druhou polovinu navlhčíme smetanou. Vejce a žloutky vymícháme v míse se solí, přidáme krupičku, vymícháme těsto, vmícháme máslovou i smetanovou housku, necháme dvacet minut odležet a podle potřeby ještě zahustíme dětskou krupičkou. Poté pomocí mokré lžíce tvarujeme knedlíčky či velké noky a vaříme v osolené vodě asi 7 minut.

 

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz