Hovězí svíčková s bylinkovou krustou, chřestem a bolzánskou omáčkou

Hovězí svíčková s bylinkovou krustou, chřestem a bolzánskou omáčkou

14.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Copak v sobě skrývá bolzánská omáčka? Je to lehce pikantní vaječná, majonézovo-jogurtová chuť, osvěžená citronovou šťávou, hořčicí a pažitkou – skvělý doplněk ke šťavnatému masu s vůní rozmarýnu, šalvěje a parmezánu.

Ingredience

Svíčková (4 porce)

  • 800 g hovězí svíčkové
  • mletý pepř, rozmarýn, šalvěj a olivový olej

Parmezánské máslo

  • 60 g másla
  • 30 g strouhanky
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce hořčice
  • mletý pepř a sůl

Bolzánská omáčka

  • 4 natvrdo vařená vejce
  • 100 g majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce pažitky
  • mletý pepř a sůl

Postup přípravy pokrmu

Svíčková

Maso vcelku opepříme. Šalvěj s rozmarýnem nasekáme, smícháme s trochou olivového oleje a v bylinkách obalíme maso, necháme odležet. Maso opečeme zprudka na oleji ze všech stran. Přípravu masa dokončíme v troubě těsně před podáváním – na maso poklademe plátky bylinkového másla (viz níže) a v rozpálené troubě na maximum zprudka a krátce zapečeme. Maso poté naporcujeme a podáváme s bolzánskou omáčkou (viz níže) a chřestem.

Parmezánské máslo

Máslo promícháme se strouhankou, parmezánem, hořčicí, pepřem a solí. Z máslové směsi vytvoříme váleček, zabalíme do folie, dobře utáhneme a dáme do lednice ztuhnout.

Bolzánská omáčka

 

Vejce oloupeme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmačkáme, smícháme s citronovou šťávou, olejem, solí, hořčicí a majonézou. Do směsi vmícháme na drobné kostičky nakrájený bílek a nesekanou pažitku.

Chřest (8 ks) uvaříme ve vodě se solí, citronovou šťávou nebo vinným octem.

 

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Seznam doporučených částí masa

Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz