Burgundský guláš

Burgundský guláš

29.04.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Burgundsko (piš Bourgogne), kousek jižněji Charolais a ještě kousek jižněji Beaujolais – že jste to již někde slyšeli? No jistě – Francie, víno, hovězí, víno. Tak v takovém kraji se určitě špatně nejí. A vědí tam, na rozdíl od komisařů EU, že nejlepší guláš není čerstvý, ale ohřátý druhý den.

Ingredience

  • 600 g hovězí kližky
  • 4 větší cibule
  • 200 g prorostlé slaniny
  • 1 menší brambora
  • nožička klobásky
  • suché červené víno (přiměřeně asi litr)
  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • ¼ celeru
  • chlebová kůrka asi ze dvou krajíců
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • drcená chilly paprička
  • 5 rozdrcených kuliček jalovce
  • majoránka a další zelené bylinky dle chuti
  • rybízový jam
  • strouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu
  • lžička kečupu
  • šlehačka

Postup přípravy pokrmu

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a škvaříme, až vzniknou škvarky a dostatek vyškvařeného sádla. Přidáme nadrobno nakrájené cibule a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky nakrájenou kližku a prudce osmažíme. Podlijeme červeným vínem a za občasného míchání a podlévání (opět červeným vínem) pomalu dusíme až je kližka téměř měkká. Přidáme nastrouhanou chlebovou kůrku, nadrobno nastrouhanou bramboru, nadrobno nakrájenou klobásku a lžičku hladké mouky a dodusíme až je kližka měkká, ale nerozpadá se. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Přidáme sladkou papriku (dost), rozdrcenou chilly papričku, pepř, jalovec majoránku a další bylinky, lžíci rybízového jamu, citrónovou kůru, lžičku kečupu a vše ještě chvíli smažíme. Obsah pánve nalijeme do kastrolu na maso a několik minut provaříme. Necháme zcela zchladnout, přimícháme jednu ušlehanou šlehačku a uložíme do druhého dne. Druhý den přihřejeme a podáváme s bagetou nebo lehkým světlým francouzským chlebem. Kdyby v Burgundsku znali knedlíky, kdo ví?

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz