Nákup vyzrálého masa

Druhá zásada: Kupujte kvalitní VYZRÁLÉ hovězí maso s jasným původem

Každé maso, tedy i to kvalitní, potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Jde o celý komplex procesů, který zaručí křehkost a chutnost masa.

Pro zajímavost: Doba zrání je u různých mas různě dlouhá (u drůbeže se uvádí 7 hodin, u vepřového 4 dny a u zvěřiny asi 10 dnů).

Ve světě je běžné, že hovězí maso se z jatek expeduje nejdříve osmý den po porážce a k zákazníkovi se dostává po desátém dnu. Toto je minimální doba zrání.

Vyzrálé maso je dva až třikrát křehčí než maso, které procesem zrání neprošlo.

Doporučení pro čerstvé maso: Pokud už koupíme čerstvé (vakuově nebalené) hovězí maso a víme, že si minimálním procesem zrání neprošlo, raději se hned do kulinární úpravy nepouštíme, nemuseli bychom být spokojení! Doma maso je-li třeba dočistíme (použití vody se nedoporučuje, ale pokud ji použijeme, musíme následně maso řádně osušit), zabalíme do potravinové fólie (ideálně zavakuujeme)  tak, abychom zamezili přístupu vzduchu, a necháme 5 až 10 dnů dozrát v lednici. Není třeba se obávat, maso se nezkazí.

Doporučení pro vakuované maso: Během zrání se v mase vytváří kyselina mléčná, která způsobuje typický nakyslý odér, který ovšem není na závadu. Vyskytne-li se v balení nazelenalá šťáva (nikoli maso) nejedná se o vadu, ale přirozený průvodní jev vyzrálosti. Vyzrálé maso můžeme (ale nemusíme!) před použitím jemně omýt vodou a osušit, ale hlavně ho necháme dostatečně dlouho na vzduchu, aby získalo pokojovou teplotu (studené maso z ledničky není pro kulinární úpravu vhodné). Vakuované maso můžeme zanechat v lednici při konstantní nízké teplotě (uvedené na balíčku) až do konce doby min. trvanlivosti, tím nám maso ještě dozraje - poté ho zpracujeme nebo (v krajním případě) zamrazíme. Vždy je lepší konzumovat maso, které procesem mražení neprošlo, jedině tak si zachová všechny své skvělé vlastnosti! 

Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz