Masové švédské kuličky či norské placičky

Masové švédské kuličky či norské placičky

10.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4–6 porcí:

Masové kuličky:

  • mleté maso hovězí (případně vepřové 1:1)
  • 2–3 lžíce solamylu
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • lžička muškátového oříšku
  • špetka mletého zázvoru
  • pepř
  • sůl
  • máslo na smažení

Omáčka:

  • 50 g másla
  • 4 lžíce mouky
  • 1/2 l vývaru
  • 150 ml smetany
  • mletý pepř
  • sůl

Příloha:

  • brambory vařené ve slupce
  • brusinky

Postup přípravy pokrmu

Z uvedených surovin a cibule nakrájené na malé kostičky vypracujeme hladké těsto, ze kterého podle libosti tvoříme buď kuličky, nebo placičky, a smažíme je na másle. V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou, asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme se selskými brambory (uvaříme ve slupce a těsně před podáváním slupku oloupeme), omáčkou a brusinkami.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz