Je minimálně deset důvodů, proč jíst hovězí maso a minimálně dalších deset, proč upřednostňovat to české: má například dohledatelný původ a tak získáte maso s příběhem, které vyrostlo na pastvinách našeho krásného venkova s láskou a péčí našich chovatelů a ...

 

 

Proč jíst hovězí maso?

1) Obsahuje 14 esenciálních (nenahraditelných) prvků a sloučenin, které náš organismus potřebuje a z jiných zdrojů nezíská.

2) Je zdrojem bílkovin velmi dobře využitelných pro stavbu naší svalové hmoty.

3) Obsah tuku v hovězím mase je nižší než v kuřecím s kůží a stejný jako v kuřecím bez kůže.

4) Má vysoký obsah železa, které je, na rozdíl od rostlinných zdrojů, velmi dobře naším organismem využitelné.

5) Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, které jsou důležité nejen pro správnou funkci mozku.

6) Je téměř jediným zdrojem využitelného zinku, bez něhož náš imunitní systém nefunguje.

7) Hraje důležitou roli v dietách při snižování hladiny cholesterolu.

8) Hovězí maso má vyvážený poměr energie a bílkovin, takže zcela určitě nemůže jeho konzum zvyšovat naší tělesnou hmotnost.

9) Správná kulinární úprava z něj činí kvalitní pokrm doporučovaný vzdělanými výživovými poradci.

10) Hovězí maso má typickou výraznou chuť, není třeba používat dochucovadla. Přesto (nebo právě proto) si ho oblíbí všichni členové rodiny.

  

Proč jíst české hovězí?

1) Pochází z nejen veterinárně kontrolovaných chovů.

2) Má rodokmen. Jednoduše lze zjistit vše potřebné - kdy a kde se zvíře narodilo, pohlaví, plemeno, kdy a kde bylo poraženo, jak dlouho maso zrálo.

3) Maso ze zemí mimo EU je anonymní, nevíme, co kupujeme. Dovezené přes oceán nemusí se rovnat kvalitní.

4) V mnoha zemích mimo EU dosud nezvládli nebezpečné nákazy např. slintavku, brucelózu (přenosná na člověka), antrax (přenosný na člověka).

5) Zdravý výkrm na pampách jižní Ameriky je mýtus. 80 % tam vykrmovaných zvířat žije ve velkovýkrmnách, jejichž jediným cílem je dosažení maximálního přírůstku bez ohledu na pohodu zvířat.

6) V mnoha zemích mimo UE není zakázáno využívání hormonů při výkrmu.

7) Koupí předraženého hovězího z jižní Ameriky podporujete velkopřekupníky a velkopřepravce. Gaučové většinou pracují za stravu a ubytování. Jejich jediným majetkem je sedlo.

8) Koupí českého hovězího masa z masného plemene podpoříte českého zemědělce.

9) Koupí českého hovězího masa z masného plemene přispějete k údržbě naší krásné krajiny.

10) Koupí českého hovězího masa z masného plemene šetříte životní prostředí. Neplatíte spotřebu fosilních paliv a exhalace působené zbytečnou dopravou.

 

Dobrou chuť vám přeje

Hubert Herrmann - autor knihy "Hovězí kuchařka - přeměna trávy na hovězí aneb Z pastviny na talíř" z dílny ČSCHMS (recepty jsou zveřejněny na milujuhovezi.cz

a inspektor pro kontrolu užitkovosti masných plemen skotu ve výslužbě