Námořnické maso s květákem a máslovou strouhankou

Námořnické maso s květákem a máslovou strouhankou

15.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

4 porce:

Námořnické maso:

  • 800 g hovězí loupané plece
  • 50 g uzeného špeku
  • 50 g másla
  • ½ celeru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 8 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • 2 cm kořene čerstvého zázvoru
  • snítka tymiánu
  • asi 1 l hovězího vývaru
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 ml bílého vína
  • citronová šťáva a kůra
  • 1 lžíce kaparů

Příloha:

  • 1 květák
  • sůl
  • 100 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 30 g másla

Postup přípravy pokrmu

Námořnické maso:

Maso naporcujeme a protkneme špalíčky špeku. Na másle opečeme pěkně dozlatova na větší kousky nakrájenou zeleninu, přidáme maso, opečeme ze všech stran, zastříkneme octem, vložíme koření a byliny. Podlijeme z části vývarem a dusíme doměkka. Během dušení podléváme a obracíme. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme karamel zředěný bílým vínem, ochutíme citronovou šťávou a kůrou. Podle potřeby naředíme vývarem. Šťávu přecedíme a propasírujeme zeleninu, dochutíme − omáčka má mít sladkokyselou chuť. Do omáčky vložíme zpět maso, kapary, prohřejeme a podáváme, tentokrát s květákovou přílohou.

Příloha:

Květák očistíme, opereme a uvaříme v osolené vodě na skus, necháme ho okapat a rozdělíme na menší kousky, které prohřejeme v horkém másle a při podávání sypeme na másle opraženou strouhankou.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz