Kapusťák (kapustový prejt) s cibulovým salátem

Kapusťák (kapustový prejt) s cibulovým salátem

08.06.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

6−8 porcí:

Kapusťák:

  • 1 kapusta
  • asi 200 ml vývaru z kapusty
  • 2 starší housky
  • 30 g špeku
  • 40 g sádla
  • 2 vejce
  • 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • hrst zelené petrželky
  • sůl
  • sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče

Cibulový salát s jablkem:

  • 1 velká bílá cibule
  • 1 velká červená cibule
  • 2 jablka
  • plnotučná hořčice
  • slunečnicový olej
  • petrželka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup přípravy pokrmu

Kapusťák:

Očištěnou kapustu povaříme v osolené vodě, necháme okapat a umeleme na masovém strojku. Housky nakrájené nebo natrhané navlhčíme kapustovým vývarem. Slaninu na kostičky vypečeme, přidáme sádlo a odstavíme. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků vyšleháme sníh. Umletou kapustu smícháme se žloutky, vypečeným špekem, vymačkanou houskou, sekanou petrželkou, osolíme, dobře promícháme a vmícháme sníh z bílků. Směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem, vysypaného strouhankou a upečeme. Podáváme s cibulovým salátem a chlebem.

Cibulový salát s jablkem:

Cibule nakrájíme na půlkolečka nebo klínky, spaříme je, scedíme, ihned zchladíme a necháme dobře okapat. Jablka nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli. Z hořčice a oleje vmícháme emulzi, ochutíme sekanou petrželkou, mletým pepřem a solí. Cibuli a jablka s dresinkem dobře promícháme a necháme alespoň půl hodiny odležet.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz