Hovězí s houbami na víně

Hovězí s houbami na víně

03.05.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

S jakými houbami? Především jedlými. Mykolog si najde čerstvé houby kdykoliv, houbař jen když rostou. A nejsou-li houby čerstvé z lesa, můžeme koupit čerstvou hlívu ústřičnou či jinou a žampiony. Nejsou-li čerstvé, použijeme konzervované. Sušené předem namočíme, sterilované necháme odkapat. Použijeme-li směs podzimních hub, pokrm bude výrazněji vonět. Použijeme-li lišky, pokrm dostane specifickou výbornou chuť. Zkrátka, možností je nepřeberně, ale znovu zdůrazňujeme: použijte jen takové houby, které se dají jíst opakovaně.

Ingredience

  • 600 g hovězího masa,
  • 1 cibule
  • ¼ litru červeného vína
  • 20 malých cibulek
  • 250 g hub
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce brandy
  • hladká mouka
  • olej
  • vývar
  • sůl
  • pepř
  • svazek čerstvých bylinek dle vlastního uvážení (Francouz by napsal bouget garni)

Postup přípravy pokrmu

Na rozpáleném oleji osmahneme hovězí maso nakrájené na kostky. Přidáme jemně nasekanou cibuli a necháme zesklovatět. Podlijeme vývarem a vínem, přidáme svazek bylinek a zvolna dusíme. Po vydušení tekutiny maso zasypeme moukou a krátce osmahneme. Přidáme brandy, kterou necháme vzplanout (ale opatrně, aby nevzpláli i sousedé nad námi). Když odhoří alkohol a zůstane jen příjemné aroma, přidáme k masu malé cibulky, nakrájené houby, rozetřený česnek, osolíme, opepříme a znovu mírně podlijeme vývarem a vínem a dusíme, až je maso měkké. Vyjmeme svazek bylinek, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s rýží, případně tmavým pečivem.

Seznam doporučených částí masa

Zdroj receptu: Kuchařka ČSCHMS
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz