Dušená telecí kýta s jarní zeleninou a kopřivový bulgur se smrži

Dušená telecí kýta s jarní zeleninou a kopřivový bulgur se smrži

21.07.2021
Miluju hovězí Miluju hovězí

Ingredience

10 porcí:

Dušená telecí kýta:

  • 1,5 kg telecí kýty
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 300 g celeru
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 2 snítky tymiánu
  • voda
  • mletý pepř
  • sůl

Kopřivový bulgur se smrži:

  • 2 šalotky
  • olej
  • 500 g bulguru
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 hrsti kopřiv
  • 4 ks menších smržů
  • sůl

Přílohová zelenina:

  • 100 g cukety
  • 100 g jarní cibulky
  • 100 g brokolice
  • 100 g fazolových lusků
  • 100 g másla
  • 50 g mladého špenátu

Postup přípravy pokrmu

Zeleninu nahrubo nakrájíme a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř) a snítky tymiánu. V základu opečeme osolenou a opepřenou kýtu, podlijeme vodou a dusíme doměkka.  Měkké maso servírujeme na porci bulguru a doplníme jarní zeleninkou. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, na ni osmahneme bulgur a postupně zaléváme hovězím vývarem. Vždy, když se vývar odvaří, dolijeme a takto opakujeme, až je bulgur uvařený na skus. Průběžně mícháme. Před dokončením přidáme nasekané kopřivy a nakrájené smrže, podle chuti dosolíme. Cuketu a cibulku nakrájíme na drobné kousky. Růžičky brokolice a očištěné fazolové lusky blanšírujeme (krátce spaříme ve vodě a ihned zchladíme).

Veškerou zeleninku osmahneme krátce na másle, nakonec vmícháme špenát.

Zdroj receptu: www.klucivakci.cz
Související recepty
13.08.2021

Hovězí na paprice

Přečíst...
13.08.2021

Česnečka s hovězím

Přečíst...
13.08.2021

Hovězí zázvorový guláš

Přečíst...
Miluju hovězí

ČSCHMS

Český svaz chovatelů masného skotu, z. s.
Těšnov 17, 110 00 Praha

Kontakt

Tel.: +420 724 229 094
E-mail: vydrova@cschms.cz

Ověření původu hovězího 

dle ušního čísla zvířete
www.hovezimaso.cz