První zásada: Nákup KVALITNÍHO hovězího masa ze záměrně vykrmeného zvířete 

 

Dříve jsme neměli možnost zjistit, co kupujeme, dnes však musí každý balíček s hovězím masem obsahovat, mimo jiné, údaje o věku a pohlaví zvířete. Cílem je koupit maso z mladých jalovic a býků (ve stáří 12 – 24 měsíců) z chovů specializovaných na produkci masa.

 

Není ale nad to, kupovat hovězí maso přímo od chovatelů (prodej ze dvora, farmářské trhy a obchody) či od šikovného řezníka, kterému záleží na spokojenosti zákazníků a ještě umí poradit s výběrem a kulinární úpravou.

 

V obchodech můžete stále ještě narazit na maso z kusu, který byl prvotně chován pro produkci mléka. Typickým příkladem jsou staré vyřazené krávy (dojnice), jejichž maso může vypadat na první pohled dobře, ale zklamání, která Vás čeká při jeho přípravě, raději ponechte jiným. Kráva je jako kategorie chována proto, aby produkovala mléko (v dojných systémech chovu). Touto produkcí by se měla zaplatit a ona sama být poté použita na výrobu krmiva pro psy a kočky, tak tomu je ve většině vyspělých zemí. U nás si ještě občas přeci jen musíme dávat pozor. 

 

Na druhou stranu může být i maso z vyřazené krávy (podotýkáme ale že výhradně krávy masného plemene), velkou delikatesou, záleží jen na tom, jak se k masu zachováme. Pokud projde dlouhým procesem zrání za ideálních podmínek, může být pro mnohé z nás velkým překvapením. Takové maso je velmi výrazné chuti, kterou dokáže ocenit nejeden labužník, ať už ve formě steaku, pečeného či dušeného masa, nebo např. burgeru. Vyzkoušejte! A je-li takové maso ještě nějaký čas ponecháno s láskou a péčí svému osudu v lednici (ale pod přísnou kontrolou) a zabaleno ve voňavé slámě či seně, může se jednat o naprosto nevšední gurmánský zážitek! 

 

Ověření původu masa a více o plemenech se dozvíte na webu: https://www.hovezimaso.cz/